روتر
کنترلر چیست ؟ از Gcode و Mcode چه میدانیم ؟
بررسی مزایا و معایب دستگاه cnc
با قطعه ای به نام کلت یا فشنگی آشنا شوید
اسپیندل و نقش آن در cnc سنگ
سی ان سی سنگ 4 کله
شنبه ۱۵ اردیبهشت ۰۳

با پشم سنگ آشنا شوید

پشم سنگ یک عایق بسیار عالی است که از الیاف معدنی تشکیل شده است. دلیل انتخاب این اسم برای آن، مواد اولیه تشکیل دهنده پشم سنگ یعنی سنگ بازالت می‌باشد. این سنگ باقی مانده فعالیت‌های آتشفشان ها می‌باشد و در گروه سنگ‌های آذرین قرار دارد. از پشم سنگ در صنایع مختلفی مانند ساختمان‌سازی استفاده می‌گردد.
برای تولید “پشم سنگ“، باید سنگ بازالت در دمای ۱۵۰۰ درجه سانتی گراد ذوب شود و با استفاده از تکنولوژی و روش‌هایی خاص آن را به الیاف بسیار ریز با قطر میکرونی تبدیل می‌کنند. تمام مواد اولیه تشکیل دهنده پشم سنگ  از سنگ بازالت تشکیل شده است و تنها ۳ درصد مواد اولیه به روغن‌ها و سایر مواد مورد نیاز برای فرم‌دهی الیاف به محصول اختصاص داه می‌شود.
یکی از مهم ترین ویژگی های عایق پشم سنگ، ایستایی استثنایی آن در برابر آتش است. پشم سنگ آتش گیر نیست، مشتعل نمی شود و در نتیجه به اسم نوعی حفاظ در برابر آتش شناخته شده است. سازه های فلزی ساختمان ها هنگام بروز حریق در نتیجه جذب حرارت زیاد و داغ شدن، مقاومت مکانیکی خود را از دست داده و بر اثر نرم شدن تغییر شکی می دهند و این پدیده باعث فروریختن کل سازه می شود. برای جلوگیری از این مسئله سازه های فلزی و مخصوصا ستون های ساختمان را با روش های مناسب از طریق پشم سنگ عایق کاری می نمایند و بدین ترتیب در صورت تداوم حریق حتی تا ده ساعت هیچ مسئله ای برای سازه های ساختمان به وجود نمی آید. به همین علت در برخی کشور ها شرکت های بیمه برای ساختمان هایی که به این شکل عایق کاری شده باشند تخفیف های بسیار بالایی را قائل می شوند. بعلاوه تمام ساختمان های موجود روی سکوهای نفتی که برای اسکان پرسنل در نظر گرفته شده با عایق پشم سنگ ضد حریق می شوند تا در صورت بروز حریق تا رسیدن نیرو های کمکی، پرسنل درون ساختمان ها ایمن باشند.
قابلیت رسانایی حرارتی یکی از مهمترین ویژگیهای عایقهای حرارتی است.

عمل عایق حرارتی پشم سنگ بدین گونه است که از انتقال انرژی حرارتی از هر سه طریق (همرفت، راهنمایی و تابش) جلوگیری می نماید و در نهایت جریان انرژی قطع می شود و یا به حداقل می رسد. این خصوصیت مبنای صرفه جویی در مصرف انرژی از طریق عایق کاری است. در ساختمان های مسکونی از عایق به منظور کاهش مصرف انرژی استفاده می شود.

به طور کلی کار عایق حرارتی این است که محیط گرم را گرم و محیط سرد را سرد نگه دارد. هر چه قابلیت رسانایی حرارتی کمتر باشد، کیفیت عایق بهتر است.

انواع پشم سنگ به شرح موارد زیر می باشد :
  • عایق پشم سنگ لحافی : به‌صورت رول‌های ۱۰×۲/۱ متری تولید می‌شود و معمولاً همراه با کاور یا روکش کاغذ آلومینیوم مسلح به کاغذ کرافت ساپورت می‌شود. بیشتر به‌عنوان عایق جهت سقف سوله‌ها و لوله‌های تأسیسات استفاده می‌شود. این عایق به لحاظ قیمتی مقرون‌به‌صرفه بوده و جهت دمای ۵- الی ۱۵۰ درجه سانتی‌گراد عالی عمل می‌کند و در مقایسه با پشم‌ شیشه عملکرد بسیار بالاتر و قوی‌تری از خود نشان می‌دهد. طول عمر بسیار مناسبی دارد و برای دمای محیط بسیار عالی می‌باشد.
  • عایق پشم سنگ لوله ای: همان‌گونه که از نامش پیداست به لحاظ ظاهر شبیه لوله می‌باشد و قالب لوله‌ای شکل دارد و از وسط بازشده و لوله موردنظر را بغل می‌کند و با استفاده از بسته‌های فلزی یا پلاستیکی ساپورت می‌شود. برای عایق نمودن انواع لوله به کار می‌رود و هم به‌عنوان عایق حرارت و هم عایق صوت (جلوگیری از نفوذ صدا از داخل لوله به بیرون) مورداستفاده قرارمی‌گیرد؛ و برای لوله‌هایی از سایز½ الی ۲۰ اینج قابل‌تولید می‌باشد.
  • عایق پشم سنگ تخته‌ای : همان‌گونه که از نام آن پیداست به‌صورت تخته‌ای تولیدشده و با ابعاد استاندارد ۶۰×۱۲۰ سانتی‌متری ارائه می‌شود. بیشتر به‌عنوان عایق ساختمان جهت دیوارها و سقف و کف استفاده می‌شود و عایق بسیار مناسبی جهت جلوگیری از هدررفت انرژی و همچنین بسیار قوی جهت جلوگیری از انتقال صدا است، به‌گونه‌ای که استفاده از عایق پشم سنگ تخته‌ای باضخامت و چگالی متناسب می‌تواند نزدیک به %۹۹ دما و صدای محیط را عایق کند. 
  •  عایق پشم سنگ پتوئی : معمولاً به‌صورت رول‌های ۵×۲/۱ متری تولید می‌شود و به‌صورت پیش‌فرض دارای یک‌طرف تور سیمی می‌باشد. الیاف پشم سنگ با استفاده از نخ نسوز به تور سیمی دوخته‌شده و شکل رول به آن‌ها می‌دهد. این عایق جزو عایق‌های با تفاوت حرارتی بسیار بالا و ضریب انتقال حرارت پایین می‌باشد و نسبت به عایق لحافی دارای چگالی بالاتری می‌باشد. بیشتر در کوره‌های صنعتی و برای عایق نمودن تانکرهای حمل قیر و خطوط لوله نفت و مخازن انبار آن مورد استفاده قرار می‌گیرد و درکل جزو دسته عایق‌های گرم و مقاوم می‌باشد.

سی ان سی روتاری

دستگاه های سی ان سی روتاری برای کارهایی مثل منبت کاری و برجسته سازی چوب ها کاربرد دارند. در صنایعی مثل مبلمان سازی و صنایع چوبی و نجاری ها کاربردهای زیادی دارند. این دستگاه قطعه کار را در معرض ابزار قرار میدهد و همزمان آن را می چرخاند تا نقش و نقوش منبت به خوبی روی قطعه کار ایجاد شوند. دستگاه های روتاری در ابعاد و اندازه های متفاوتی ساخته می شوند. زمانیکه تیراژ کار بالا باشد میتوان از دستگاه هایی استفاده کرد که همزمان چند هد دارند.
انواع دستگاه سی ان سی روتاری به شرح موارد زیر می باشند :

1- دستگاه cnc روتاری با 4 هد که به آن cnc روتاری 4 کله نیز می گویند.

2- دستگاه cnc روتاری با 6 هد که به آن cnc روتاری 6 کله نیز می گویند.

3- دستگاه cnc روتاری با 8 هد که به آن cnc روتاری 8 کله نیز می گویند.

در ادامه به بررسی مزایا این محصول می پردازیم :
  • ظرافت حک و برش: دقت این دستگاه‌ها در حد چند صدم میلیمتر است و با این وصف، در اغلب موارد، ظرافت کار آنها به مراتب از کار دست بیشتر است.
  • کنترل توسط کامپیوتر: این دستگاه‌ها می توانند طرح‌های دو بعدی یا سه بعدی را از کامپیوتر گرفته و برای برش یا تراش از آن استفاده کنند. کاربر دستگاه می‌تواند طرح خود را در نرم افزارهای طراحی دو بعدی یا سه بعدی طراحی کرده و پس از تنظیم پارمترهایی مانند سرعت پیشروی یا سرعت دوران  اسپیندل  و …
  • سرعت بالا: دستگاه‌های سی ان سی در عملیات حک یا برش سرعتی به مراتب بالاتر از دست دارند. برای مثال در عملیات تراش چوب با سی ان سی ، سرعت کار چند ده برابر سرعت کاری یک منبت کار است.

این دستگاه ها در صنایع و موارد زیادی کاربرد دارند که شرح خلاصه آنها ارائه می شود :
  1. صنعت سنگ و مشاغل مختلف مربوط به آن
  2. جواهرسازی
  3. قالب سازی
  4. تابلو سازی
  5. مدل سازی و ماکت
  6. دکوراسیون

نکته مهم

قبل از خرید سی ان سی باید دید مناسبی به فرایند تولید، پروژه یا قطعاتی که تولید یا ساخته می شود داشته باشیم. پس از آن با توجه به اندازه، دقت مورد نیاز، تیراژ تولید و چند عامل مهم دیگر می توانید اقدام به خرید سی ان سی مناسب کار خود نمایید. در زمان خرید سی ان سی با توجه به تنوع بسیار حتی برای انجام یک کار مشابه (مثلاً سی ان سی منبت) با طیف گسترده ای از انتخاب ها مواجه خواهیم شد که در صورت عدم آشنایی با اصطلاحات، این گستردگی ملال آور و گیج کننده خواهد بود.


آشنایی با پمپ وکیوم

این دستگاه (پمپ وکیوم) هم در اطراف دستگاه CNC قرار می گیرد. که با استفاده از چند لوله از زیر به صفحه کار دستگاه متصل می شود و می تواند از طریق روزنه های مخصوص خود قطعه کار را با استفاده از قدرت مکندگی بالا، هوا بین صفحه کار و قطعه کار را بکشد. تا قطعه مورد نظر کاملا بدون حرکت بر روی صفحه کار قرار بگیرد. که این امر موجب افزایش سرعت کار اپراتور می شود. و می تواند با استفاده از فشار دادن چند کلید که معمولا روی تابلو برق است از آن استفاده کند.

استحکام بنا

برگه استحکام بنا نشان دهنده استحکام بنا است و هر ساختمانی که چنین برگه ‌ای را نداشته باشد. از دریافت پایان کار محروم خواهد بود. اهمیت برگه استحکام بنا به حدی است که اگر حادثه ای غیر از حوادث خارجی نظیر زلزله وسیل و بلاهای طبیعی، برای ملک اتفاق بیفتد. مهندس ناظر به عنوان مقصر و مسئوول حادثه قلمداد می شود. و باید در قبال اتفاقات رخ داده به مراجع قانونی پاسخگو باشد.
در برخی موارد شهرداری به صاحبان ملکی که به منظور صدور مجوز پایان کار به شهرداری آمده اند، پیشنهاد میکند تا به دفتر مهندس ناظر مراجعه کرده و برگه استحکام بنا دریافت کنند و بعد پرونده ملک مربوطه در نشست و جلسه ماده 100، برای اخذ مجوز پایان کار معرفی  میشود.
در صورت وجود موارد زیر شخص مالک می تواند اقدام به دریافت برگه استحکام بنا نماید:
  1. افزایش یا کاهش بنای قبلی مثل اضافه کردن یا حذف یک طبقه
  2. عملیاتی که درحین بازسازی ملک یا تغییرات داخلی آن به وجود می آید مثل جابجایی دیوارها و یا برداشتن ستون
  3. تطبیق نداشتن شرایط موجود با طرح های مصوب سازه و یا معماری
  4. تشخیص مهندس ناظر موردنظر مبنی بر عدم رعایت اصول و قواعد ملّی ساختمان
  5. فوت و یا انصراف ناظر قبلی ساختمان در حال ساخت یا رها شده (شامل همه سازه هایی که شروع به کار از شهرداری اخذ کرده اند، می ‌شود)
  6. اخذ مجوز برای احداث مهد کودک، آموزشگاه، بهزیستی، دانشگاه، سالن ورزشی
  7. تعویض مهندس ناظر

مهندسی که برگه استحکام بنا را صادر می کند، باید دارای صلاحیت طراحی و نظارت باشد. دلیل لزوم این صلاحیت اطمینان از انجام محاسبات سازهای برای ساختمان است. به این ترتیب که پس از مراجعه مالک برای اخذ برگ استحکام، مهندس از ساختمان مورد نظر بازدید می کند. در این بازدید، مهندس بر اساس تجربه خود، محل هایی را برای کنده کاری و برداشتن پوشش نازک کاری مشخص می کند تا بر اساس آنها بتواند نقشه ای از وضعیت سازه موجود تهیه کند. پس از تهیه از وضع موجود سازه، محاسبات سازه ای برای مقاوم سازی انجام می شود. پس از اتمام کار، مهندس صادرکننده برگه استحکام بنا با توجه به محاسبات و نقشه ها و طرح تقویت انجام شده و اجرای عملیات تقویتی سازه مطابق نقشه ها استحکام ساختمان را تأیید و برگه تعهد مربوطه را گواهی امضاء می نماید. به این ترتیب روال صحیح و اصولی صدور برگ استحکام طی شده است.

مدارک مورد نیاز برای اخذ برگه استحکام بنا به شرح موارد زیر می باشد :
  • عکس ساختمان در وضعیت فعلی
  • کپی مدارک شناسایی مالک یا وکیل رسمی مالک
  • گواهی پایان کار قبلی
  • کپی سند ملک

بازسازی نمای ساختمان ها

نما از جهت زیبا شناسی و کاهش میزان انرژی مصرفی در ساختمان، نقش مهمی در یک بنا ایفا می کند. با گذشت زمان نمای ساختمان فرسایش یافته و به تغییر یا تعمیرات نیازمند خواهد شد. این موضوع باعث می شود که پس از گذشت چند سال، مالکین ساختمان ها تصمیم به بازسازی نمای ساختمان گرفته و به ترمیم و یا تعویض آن بپردازند.
بازسازی نما امروزه جهت بخشیدن جلوه‌ای تازه و جذاب به انواع ساختمان‌های قدیمی اهمیت بسیاری پیدا کرده است. به یاد داشته باشید که اولین قسمت هر ساختمان که به چشم بیننده می‌نشیند نمای بیرونی آن خواهد بود. اما ممکن است هر ساختمانی پس از گذرندن دوره‌ای از عمر مفید، خود دچار فرسودگی شود و نیازمند به بازسازی نمای بیرونی ساختمان در آن احساس شود.
با تغییرات آب و هوایی، رطوبت، نور خورشید و باران ممکن است مصالح ساختمان‌های فرسوده دچار ریزش شوند. اگر شما نیز ساکن چنین خانه‌ها و ساختمان‌هایی هستید، بهتر است بدانید که می‌توانید با مصرف هزینه بسیار کمتر از جابجایی به مکانی دیگر، به بازسازی نما ساختمان قدیمی خود بپردازید.

ترمیم نمای ساختمان :
ترمیم بخش هایی که دچار آسیب شده اند، مانند سنگ ها و آجرهای شکسته ، ترک خورده و یا سست شده ی نمای ساختمان، بخش مهمی از ترمیم و بازسازی نمای ساختمان به شمار می رود.

گاهی برای ترمیم قسمت های لق شده و یا ترک خورده، ملات زیر آن قسمت را تراش می دهند و سپس با افزودن ملات جدید، بخش جدا شده را مجددا به نمای ساختمان می چسبانند.

بازسازی نما امروزه جهت بخشیدن جلوه‌ای تازه و جذاب به انواع ساختمان‌های قدیمی اهمیت بسیاری پیدا کرده است. به یاد داشته باشید که اولین قسمت هر ساختمان که به چشم بیننده می‌نشیند نمای بیرونی آن خواهد بود. اما ممکن است هر ساختمانی پس از گذرندن دوره‌ای از عمر مفید، خود دچار فرسودگی شود و نیازمند به بازسازی نمای بیرونی ساختمان در آن احساس شود.

با تغییرات آب و هوایی، رطوبت، نور خورشید و باران ممکن است مصالح ساختمان‌های فرسوده دچار ریزش شوند. اگر شما نیز ساکن چنین خانه‌ها و ساختمان‌هایی هستید، بهتر است بدانید که می‌توانید با مصرف هزینه بسیار کمتر از جابجایی به مکانی دیگر، به بازسازی نما ساختمان قدیمی خود بپردازید.
 
تفاوت بازسازی با نوسازی منزل :
بازسازی ساختمان از روش‌های متداول بهبود کیفیت محیط کار و زندگی است. در ابتدا اجازه دهید دو کلمه‌ای را که عموماً به جای هم به کار می‌روند ولی در عمل دو مفهوم کاملاً جدا از هم هستند را توضیح دهیم. وقتی به دنبال یافتن مفهوم بازسازی ساختمان هستیم در می‌یابیم بازسازی و نوسازی عموماً به جای هم به کار می‌روند.

نوسازی به معنای تخریب کلی بنای قدیمی و ساخت بنایی جدید به صورت کامل است در حالی که بازسازی یا مرمت، به معنای رفع مشکلات، خرابی‌ها و زیباسازی بناهای فرسوده‌ایست که قسمت‌های اصلی آن مانند: سقف، دیوار‌ها، ستون‌ها، کف و … همچنان سالم هستند و با یک مرمت خوب تا سال‌ها می‌توانند عمر کنند. مزیت بازسازی ساختمان نسبت به نوسازی هزینه کمتر، سرعت انجام بیشتر و دخالت کمتر در ترکیب بنا به خاطر عملیات ساختمانی سبک‌تر است.