سنگ گرانیت نیز نوعی سنگ آذرین نفوذی فلسیک است که در اثر فعالیت های آتشفشانی و خنک شدن گدازه های ذوب شده “ماگما”در درون پوسته ی زمین به وجود می آیند .
اگر سنگ های کریستال ساختار درشت دانه ایی داشته باشند به آنها گرانوم گفته می شود ،گرانیت نیز ساختار دانه ایی دارد به همین دلیل نام سنگ گرانیت از کلمه ی لاتین گرانوم (granum)گرفته شده است.
گرانیت سنگی سخت و زبر است که در طول تاریخ بشریت پرکار آمد ترین نوع سنگ بوده است .
از استحکام فشاری ۲۰۰ مگاپاسکال برخوردار است و نفوذ پذیری پایینی دارد ولی اگر بر روی سطح سنگ ترک و شکافی ایجاد شود نفوذ پذیری آن بالا می رود .
آشنایی با کاربرد سنگ گرانیت :
گرانیت یکی از متریال های سر سخت و بادوام ساختمان سازی می باشد که به دلیل تحمل وزن بالا ،مقاوم بودن در برابر خط و خش گزینه ی مناسبی برای راه پله میباشد.
یکی دیگر از ویژگی های سنگ گرانیت غیر متخلخل بودن آن است که این ویژگی موجب می شود سنگ مقاوت بالایی را در برابر آب از خود نشان دهد .از این سنگ در ساخت سنک های روشویی ،سینک آشپز خانه کانتر و کفپوش ها استفاده میشود .
گرانیت به نسبت مرمر از مقاوت و دوام بالاتری برخوردار است به همین علت با افزایش بارش باران های اسیدی در قسمت هایی از جهان ، گرانیت جایگزین سنگ مرمر شد .
در بعضی از مناطق از گرانیت برای سنگ قبر ها و یاد بودها نیز استفاده می شود .سنگ تراوتن سنگ سختی است که برای تراش آن با دست به مهارت بالا نیاز است . تا اوایل قرن ۱۸ در کشور های غربی گرانیت را تنها با دست تراش میدادند که نتیجه نهایی از کیفت بالایی برخوردار نبود .
در ساختمان های عمومی تجاری و بناهای تاریخی از این سنگ به عنوان کاشی کف به دلیل مقاوت بالا و عدم فرسایش سریع استفاده می شود . به دلیل فراوانی سنگ گرانیت در شهر البردین که سومین شهر بزرگ اسکاتلند است بیشتر از این نوع سنگ در محیط های آن استفاده کرده اند.
میتوان در ساخت موج شکن ها ، سد ها تهیه تخته سنگ بر روی نهر ها ،سنگفرش پیاده رو ها و ساختمان اسکله ها نیز کاربرد دارد .
به دلیل وزن بالا و تخلخل کم گرانیت استفاده در نمای ساختمان چندان توصیه نمی شود و در صورت استفاده به منظور جلو گیری از سقوط بهتر است از پلاک استفاده شود .
- یکشنبه ۲۴ بهمن ۰۰ ۱۴:۴۹ ۱۴ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر